Ορισμός
Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι βλάβες του δέρματος, που προκαλούνται από τον ιό HPV και εκδηλώνονται σαν μικρές, μεμονωμένες η πολλαπλές εκβλαστήσεις στα γεννητικά όργανα και στην πρωκτική περιοχή.

Είναι ροζ ή λευκά στο χρώμα, πιο μαλακά και πιο εύθρυπτα από τους συνηθισμένους σπίλους του δέρματος.

.............................................................................

Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου
Τα γεννητικά κονδυλώματα οφείλονται στον ιό Human Papilloma Virus (HPV). Περισσότεροι από 70 διαφορετικοί τύποι του HPV έχουν ταξινομηθεί. Πολλοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων και οι 6, 11 και 42, συνδέονται με τα ανώμαλης μορφής, ευδιάκριτα οξυτενή γεννητικά κονδυλώματα, ειδικά στη γυναίκα. Άλλοι τύποι συνδέονται με τα πλατέα κονδυλώματα.

Περισσότερο σημαντικοί τύποι συνδέονται με προκαρκινικές και κακοήθεις καταστάσεις στον τράχηλο της μήτρας (παθολογικά τεστ Παπ). Αυτοί είναι οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51 και 52. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία του HPV και του herpes virus μαζί, είναι σημαντικοί παράγοντες για τον καρκίνο του τραχήλου.

Οι βλάβες στα έξω γεννητικά όργανα αναγνωρίζονται εύκολα.
Στο πέος τα κονδυλώματα είναι πιο σκληρά και με σαφή όρια. Εμφανίζονται στη βάλανο, στο σώμα του πέους, την ακροποσθία, τον χαλινό, το στόμιο της ουρήθρας, το όσχεο ή τον πρωκτό.

Στις γυναίκες εμφανίζονται στην είσοδο του κόλπου, στο αιδοίο, στον τράχηλο και στον κόλπο. Αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να αυξηθούν πολύ σε μέγεθος.

Η λοίμωξη από τον HPV είναι πολύ συχνή, οι περισσότεροι δε ασθενείς παραμένουν χωρίς καθόλου συμπτώματα. Σε έρευνές, που έχουν γίνει σε γυναίκες, από κολέγια των ΗΠΑ, έχει δειχθεί ότι ο μισός πληθυσμός έχει έλθει σε επαφή, είναι δηλαδή θετικός έναντι του ιού. Όμως μόνο 1 έως 2% έχει ορατά κονδυλώματα και λιγότεροι από 10% θα αναπτύξουν ποτέ κονδυλώματα. Η συχνότητα των κονδυλωμάτων και του ιού δείχνει συνεχώς να αυξάνει, ίσως όμως αυτό να οφείλεται και στις καλύτερες μεθόδους διάγνωσης της νόσου.

Οι παράγοντες, που ευνοούν την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, οι ευκαιριακοί σύντροφοι, η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε νεαρή ηλικία, το κάπνισμα ως συνεργός παράγοντας, διατροφικές συνήθειες, ηλικία, ορμονική κατάσταση, stress, παρουσία άλλων λοιμώξεων από ιούς, όπως ινφλουέντσα, HIV, Epstein-Barr, Herpes.

.............................................................................

Προφύλαξη
Όπως σε κάθε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, 100% προφύλαξη έχουμε με την καθολική αποχή. Μονογαμικά άτομα, που έχουν σχέσεις με άτομα υγιή, είναι εξασφαλισμένα ότι δεν θα νοσήσουν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Υγείας κατά του Καρκίνου και τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει από την λοίμωξη του HPV, λόγω του ότι ο ιός HPV μεταδίδεται με κάθε του δέρματος, που έχει μολυνθεί με τον ιό και δεν καλύπτεται αναγκαστικά από το προφυλακτικό. Η απουσία ορατών κονδυλωμάτων δεν αποκλείει την ύπαρξη του ιού και μπορεί να έχουμε τον ιό χωρίς συμπτώματα για χρόνια.

.............................................................................

Διάγνωση
Η διάγνωση στηρίζεται στην γυναικολογική εξέταση στην γυναίκα και την κλινική εξέταση στον άνδρα, όταν πρόκειται για εμφανείς βλάβες.

Σε μη εμφανείς βλάβες και σε κονδυλώματα του κόλπου και του τραχήλου είναι απαραίτητο το τεστ Παπ και η κολποσκόπηση του τραχήλου της μήτρας.

.............................................................................

Θεραπεία
Τοπική θεραπεία με φάρμακα, σε υγρή μορφή ή κρέμα. Χειρουργικές μέθοδοι όπως κρυοθεραπεία, ηλεκτροκαυτηρίαση, laser, χειρουργική αφαίρεση.

Πρέπει να εξετάζονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία και οι δύο σύντροφοι. Συχνές επανεξετάσεις είναι απαραίτητες μετά από θεραπεία.
Γυναίκες με ιστορικό κονδυλωμάτων και γυναίκες με ερωτικούς συντρόφους, που είχαν κονδυλώματα, πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες και να κάνουν τεστ Παπ κάθε 3 μήνες, μετά την θεραπεία των κονδυλωμάτων.